Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

sâmbătă, 9 mai 2015

Marea ciolaniada a alesilor fara reprezentativitate

S-a votat noua lege a alegerilor locale in care primarii sa fie alesi dintr-un singur tur, iar presedintii de Consilii Judetene sa fie desemnati de consilierii judeteni, prin vot secret, cu o majoritate simpla de 50% + 1, asa cum a mai fost. Legea proaspat adoptata este, de fapt, una veche care n-a functionat bine, iar acum au scos-o de la naftalina.

Se simte miros de ciolaniada, de resapati si reciclati, toti hamesitii care se inghesuie sa se infrupte din ciolan., insa, problema lipsei de reprezentativitate ramane. O sa vedem presedenti de CJ-uri schimbati din functie dupa interese si majoritati formate cam din sase in sase luni. Trocuri politice de genul : noi luam functia de presedinte contra doua de vice. Cum trece un traseist dintr-o barca in alta, cum se schimba majoritatea si implicit sefii de CJ, provocand haos si lipsa de reprezentativitate. Presedintele de CJ propune, voteaza si executa, ceea ce nu-i tocmai in regula( un soi de incompatibilitate), deoarece este ca si cum el centreaza, el da cu capul. Iar primarii, daca o sa fie alesi dintr-un singur tur de scrutin in care prezenta la vot o sa fie de 50%, iar un candidat obtine 30%  din numarul total de voturi,  adica 15% din numarul total de alegatori, devine automat primar. Baroniada si ciolaniada nu va avea sfarsit.Cum ar fi fost daca si presedintele Romaniei era ales dintr-un singur tur de scrutin? Pai, aveam alt presedinte. Stim cu totii ca Iohannis a obtinut doar 30% in primul tur de scrutin si fara aranjamentele din cel de-al doilea tur nu ajungea in fruntea tarii. Ramane de vazut pozitia presedintelui fata de acest sistem de alegeri in faza promulgarii. De fapt, se pare ca o agreeaza, la fel ca si ceilalti PNL-isti care au si recunoscut ca toti primarii liberali au cerut sa se mentina alegerea edililor dintr-un singur tur. Iar celor care sunt in functii le convine aceasta lege si se gandesc doar la ei si interesele lor. Cu alte cuvinte, opozitia a votat in masa noua lege. Iar inainte de vot, PNL sustinea declarativ varianta cu doua tururi „deoarece trebuie legiferat în interesul comunităţilor locale şi pentru democraţie".

Taina:
In Constitutie scrie ca organele administratiei publice locale sunt: Consiliul Local, Consiliul Judetean si Primarul. Presedintele nu este trecut. Iar in acest caz presedintele este si deliberativ, propune, voteaza si executa. Ceea ce duce, dupa parerea mea, la un anumit tip de incompatibilitate. Mda, dar odata creat un precedent cu Iohannis, de ce sa-si mai faca griji ceilati?Al Grapone

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...