Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

vineri, 4 aprilie 2014

Statistica alegerilor europarlamentare din 2009 la Fagaras

In anul de gratie 2009, alegerile europarlamentare n-au prezentat interes pentru fagaraseni. Nu a existat motivatie, miza reala, astfel ca, au preferat sa iasa la un gratar, o miuta sau alte activitati de recreere. Cu o populatie  din ce in ce mai scazuta, datorita migratiei, Fagarasul mai numara astazi 30.714 locuitori, conform recensamantului din 2011, in scadere fata de recensamantul din 2002, cand erau inregistrati 36.121 de locuitori. Daca la precedentele alegeri din 2009, prezenta la urne a fost foarte scazuta, dand un vot de blam politicienilor de la centru, judet si celor locali, presupun ca si anul acesta o sa se repete istoria.

Dar haideti sa ne uitam pe statistici si sa vedem cate persoane s-au prezentat la vot la precedentele alegeri. Pai, nici mai mult , nici mai putin de 6.638 de votanti la o populatie de peste 30.000 de locuitori.  Dintre care 2.093 de voturi, ceea ce inseamna 31,55% au reusit in mod surprinzator cei din fosta alianta PSD-PC, desi Fagarasul este unanim recunoscut ca un fief galben al liberalilor. Si totusi, pana si PDL-ul a reusit la acea vreme sa le ia fata, aducand in fata urnelor 1.855 de votanti, respectiv 27,9% . Marele perdant, PNL-ul, a reusit slaba performanta de a se clasa doar pe  locul trei, cu 1.418 voturi, adica cu un procentaj de 21, 36% .  PRM-ul a obtinut 385 de voturi, adica 5,6% , UDMR – 285 de voturi, respectiv 4,29% si PNTCD cu 104 voturi si 1,57%.

In acest an, lupta pentru alegerile europarlamentare este crancena si reprezinta o adevarata lupta pentru supravietuire. Liderii centrali au anuntat ca vor cadea capete dupa alegerile europarlamentare, daca nu se vor indeplini scorurile preconizate.  Oare reusesc cei din PNL sa isi ia revansa? Greu de anticipat! Presupunem ca si anul acesta se vor prezenta la vot tot peste 6.000 de fagaraseni, asadar la aceasta cifra se vor raporta alegerile. Cam cate procente rupe fiecare partid? Or, mai exista si probabilitatea ca un anumit partid sa determine electoratul sa iasa la vot- putin probabil-  prin anumite tehnici de ademenire arhicunoscute ( plasa cu alimente sau cumpararea directa a votului).  Dar cine sa plateasca aceste consumatii la anumite cantine sau restaurante? Din ce fonduri? Bani pentru asemenea sindrofii au doar doua partide..

Analizand scorurile de la europarlamentarele precedente, o misiune destul de usoara  o au cei din alianta PSD-UNPR-PC, care s-ar presupune ca trebuie sa scoata din casa peste 2000 de votanti, cel putin teorectic. Hmm, dar oare mai sunt fagarasenii dispusi sa-i crediteze ? Ca au si ei nemultumitii lor chiar in randul liderilor de oraganizatii, care nu vor trage la alegeri…

Sa vedem insa ce figura fac PNL-istii, care trebuie sa aduca la vot macar tot 2000 de alegatori, daca nu chiar 3-4000, mergand pe ipoteza ca la alegerile pentru primarie din 2012 au scos un scor fantastic de bun( peste 60%). Loc ar fi, dar nu stiu zau cati din cei 5000 de alegatori pe care se bazeaza penelistii vor si da curs invitatiei.  Asta, ca sa-l tina in carti pe Antonescu…

Depinde de ce fac alegatorii de dreapta din celelalte partide. Chiar daca teorectic PDL-ul este in corzi la nivelul Fagarasului, se prea poate ca cei dezamagiti de prestatiile celor din PNL, sa se indrepte spre aceasta formatiune ori altele mai mici, poate chiar catre independenti. Dupa umila mea parere, cifrele sunt umflate si aspirantii la primele trei locuri nu o sa obtina rezultatul scontat! 

Taina:
Cu cat se scoate un scor mai mare la alegeri, cu atat se intareste partidul respectiv si-l face mare jupan in fata sefilor de la judet pe cel care pastoreste organizatia locala. Or, dimpotriva, in caz de esec, de obicei cad capete. Primele sunt ale celor din teritoriu urmate de responsabilii de campanii electorale.

La un scor sub asteptari, penelistii vor trebui sa taca si sa se repeada la oala unde or sa fie aruncati sau chiar sa se canibalizeze si sa se manance unul pe celalalt. Nici social-democratii nu pot ascunde nemultumirile sub capac, iar in caz de nereusita…o sa le dea oala in clocot. Taranistii, au doar o singura sansa: renasterea! Actualmente au un lider competent si onest, dar duc lipsa de membri si simpatizanti…Ungurii, au acelasi electorat stabil, fara surprize, asa ca nu cred ca vor scoate mai mult de 5%. Celelalte partide nu prea au nimic de spus. Asadar, miza ? Mare, foarte mare!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...