Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

miercuri, 23 aprilie 2014

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe - 2014

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sarbatorit la data fixa in fiecare an - 23 aprilie. SFANTUL GHEORGHE este recunoscut de toate bisericile crestine, iar in icoane este reprezentant in armura militara, calare pe cal alb, omorand un dragon.

Despre SFANTUL GHEORGHE se stie ca s-a nascut in Cappadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului roman Diocletian. Traditia crestina spune ca Sf. GHEORGHE s-a inrolat in armata romana si s-a facut remarcat superiorilor sai prin indemanarea sa cu armele. In acest fel a ajuns sa urce in ierarhia militara, dar atunci cand imparatul Diocletian a emis decretul impotriva crestinilor din anul 303, Sf. GHEORGHE a refuzat sa se supuna acestuia si si-a marturisit credinta cu voce tare oricui dorea sa-l asculte.

Ca in mai toate sarbatorile crestine si in aceasta zi sunt pastrate, mai ales la sate, o serie de traditii si obiceiuri.In traditia popular de Sf. Gheorghe ard comorile pamantului, ele putand fi vazute, iar cei care le cauta nu trebuie sa sufle niciun cuvant pentru a le putea descoperi si ca nu cumva duhul comorii sa-i amuteasca. Fetele nemaritate pot vedea chipul ursitulului oglindit intr-un vas cu apa de izvor din care nu s-a baut.

Sf Gheorghe este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor. La ferestrele si usile caselor, grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire se pun ramuri verzi. Astfel, se credea ca oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice.
Nimeni nu avea voie sa doarma in ziua de SFANTUL GHEORGHE deoarece se credea ca acel care incalca interdictia, avea sa fie somnoros intregul an.

Aproximativ 910.000 de romani isi serbeaza ziua numelui in acesta zi. Cu aceasta ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase ganduri celor care poata acest nume. In Romania, SFANTUL GHEORGHE este foarte prezent, atat ca sfant caruia mai multe biserici ii poarta hramul cat si ca ocrotitor al unor orase sau chiar al Armatei Romane, care pe data de 23 aprilie serbeaza ziua.


(Sara pe Deal)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...