Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

vineri, 20 decembrie 2013

Sarbatorile de iarna incep de Ignat

Astazi, 20 decembrie, se da startul sarbatorilor de iarna, zi cunoscuta in traditia populara sub numele de "Ignatul porcilor". Cei mai multi romani, cu precadere din mediul rural, sacrifica astazi porcul pentru masa de Craciun si celelalte sarbatori care urmeaza pana la Sfantul Ion.

In religia crestin-ortodoxa este praznuit, Sfantul Mucenic Ignatie Teoforu, patriarh al Bisericii Antiohiei si ucenic al Sfantului Evanghelist Ioan. Acesta a suferit multe chinuri pentru ca nu s-a lasat intors de la credinta in Hristos si a fost aruncat leilor, care l-au devorat, oasele lui fiind duse in Antiohia si venerate ca moaste.

Ritualul sacrificarii porcului in preajma sarbatorilor Craciunului aminteste de jertfele de animale practicate de popoarele vechi in perioadele de trecere de la un an la altul. Prin acest sacrificiu, se simboliza incheierea anului.Ca fiecare sarbatoare romaneasca, si Ignatul este una plina de obiceiuri, legende si superstitii. Legenda spune ca in aceasta noapte vrajitoarele umbla sa ia belsugul casei, de aceea se presara mei si sare imprejurul ei, al hambarelor si al curtii. Traditia populara spune ca la taiatul porcului sa nu fie de fata oameni milosi, deoarece atunci porcul moare greu si carnea lui nu mai e buna. Daca in inima porcului se gasea mult sange "inghetat", era semn ca stapanul va avea noroc la bani.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...