Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

vineri, 29 noiembrie 2013

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor

Credincioşii ortodocşi îl preacinstesc pe Sfântul Apostol Andrei, patronul spiritual al românilor, cel care a propovăduit creştinismul pe meleagurile geto-dacice din Dobrogea. Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au fost rânduiți unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia și Asia Mică. Este Apostolul ce a predicat în Dobrogea de astăzi, loc în care a vestit cuvântul Evangheliei unde a botezat întru Hristos, respectând porunca Mântuitorului și a întemeiat primele Biserici, comunități creștine printre strămoșii noștri.

Sfântul Andrei ajuns pe malurile Dunării, a fost primit de o mulțime de oameni ce au ascultat cu evlavie cuvântul său. Sfântul Andrei a hirotonit, episcopi şi preoţi în Dobrogea, iar peştera unde acesta a trăit (în comuna Ion Corvin din judeţul Constanţa) a fost primul lăcaş de cult din ţara noastră şi poarta de intrare a creştinismului. La Patras, lângă Corint a fost martirizat cu capul în jos pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus de atunci “Crucea Sfântului Andrei”. Corpul său a fost înmormântat acolo de Maximilia, iar mai târziu moaștele sale au fost aduse în Amalfi-Italia, într-un mormânt în care se păstreaz până azi.

Tradiţii:
- În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, numită în popor Moş Andrei, Cap de iarnă sau Ziua Lupului,este de bun augur ca, să se pună grâu la încolţit.
-În tradiţia populară, noaptea Sfântului Andrei este considerată Noaptea strigoilor, a persoanelor care au trecut în nefiinţă şi nu-şi găsesc liniştea.
-Pentru a-şi proteja familia şi animalele din gospodărie, femeile ung uşile şi ferestrele casei cu usturoi.
-Pentru a scăpa de efectul blestemelor, în ajunul sărbătorii, în multe zone din ţară se practică un ritual cu boabe de grâu şi sare.„Cu această rugăciune, cu grâu şi cu sare, simbolurile sporului şi ospeţiei, mă eliberez de toate relele şi blestemele trimise de duşmanii ştiuţi şi neştiuţi asupra casei mele, amin!".
-Tinerele necăsătorite prepară în ajunul sărbătorii „Turtica de Sfântul Andrei".
-Tradiţia spune că fetele care vor să-şi cunoască ursitul este bine să respecte un ritual simplu: să pună sub pernă un pieptene şi o oglindă. Dacă tânăra se va căsători până la praznicul Sfântului Andrei din anul următor, aceasta va visa un tânăr care vine în casa lor.
-În ajunul sărbătorii, gospodinele fac o pâine mare, o pun pe un ştergar alb, iar lângă pâinea mare şi rumenă se aşează o monedă de argint. Împlinind această datină, cu pâine proaspătă care este simbolul belşugului, în acea gospodărie va fi belşug, sănătate şi armonie, spune tradiţia populară.


În judeţul Braşov sunt 19.414 de persoane care îşi sărbătoresc ziua onomastică cu ocazia zilei Sfântului Apostol Andrei. Dintre acestea 9.189 sunt femei care poartă prenumele Andreea, Andreia şi 10.225 sunt bărbaţi cu prenumele Andrei, Andreas.

La Mulţi Ani tuturor celor care îşi serbează ziua de nume!(Sara pe Deal)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...