Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 21 noiembrie 2013

Sarbatoarea Luminii: Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Intrarea Maicii Domnului este sarbatorita in fiecare an, pe 21 noiembrie. Este sarbatoarea in amintirea zilei in care, Sfintii Ioachim si Ana au adus-o pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu. Aici, la templu, Maria si-a petrecut intreaga copilarie, crescand in curatenie sufleteasca, rugandu-se neincetat si citind Scriptura impreuna cu alte fecioare, vaduve si preoti. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, pana cand acelasi Arhanghel Gavriil a vestit-o ca-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca sa ramana nepatata in fata lumii, Fecioara Maria a parasit templul si s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei si al miracolului divin al nasterii pruncului Iisus.

Traditii:
In calendarul popular, ziua intrarii Maicii Domnului in Biserica mai este numita si Ovidenie, zi magica, de altfel, si corespunde cu sarbatoarea unei naprasnice divinitati a lupilor, Filipul cel Schiop sau Filipul cel Mare. In noaptea de Ovidenie, cand se credea ca se deschide cerul si animalele vorbesc, se priveghea la lumina unei lumanari incolacite pe farfurie. Tot in aceasta noapte se fac farmece, descantece si se afla ursita.

Daca de ziua intrarii Maicii Domnului in biserica este soare si senin, vara va fi secetoasa. Daca vor fi nori, peste an vor fi epidemii si, de va ninge, va fi iarna grea.

Pentru copiii morti nebotezati, dar si pentru oamenii care au murit fara lumanare, in aceasta zi se fac praznice si se impart pomeni insotite de lumanari aprinse.

Cei in viata dau de pomana lumanari aprinse deoarece exista credinta ca lumina data de Ovidenie va arde vesnic pe lumea cealalta pentru sufletul celui care o daruieste. Se crede ca de Ovidenie se deschid cerurile si ca acum, cei cu sufletul curat pot intelege graiul animalelor. Tot acum, e bine ca oamenii certati sa-si ceara iertare si sa se impace. Se mai spune ca de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Pentru ca bucuria sarbatorii sa nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...