Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

miercuri, 27 noiembrie 2013

Moartea Combinatului Chimic Fagaras, un morman de fier vechi

Pe vremea regretatului exista un furnicar de oameni care se deplasau dimineata de dimineata spre locurile lor de munca. Cel mai mare angajator al Fagarasului a fost perla industriei romanesti, CCh Fagaras, condus ireprosabil de oameni competenti si devotati meseriei lor. Dupa atata amar de vreme, au ramas doar ruinele, iar populatia fagaraseana este in scadere si traieste intr-o saracie lucie. Peste 10.000 de angajati lucrau pe platforma industriala, altii la UPRUC, Mase Plastice si alte inteprinderi mai mici.

Cert este ca fiecare locuitor al orasului avea un loc de munca si o locuinta. Nu exista atata stres si nesiguranta zilei de maine. Acuma au mai ramas o mana de oameni in putinele posturi disponibile, iar restul, fie au emigrat, fie s-au retras la tara si se ocupa de agricultura de subzistenta, iar cei mai multi sunt dependenti de banii veniti de la rudele din strainatate. Cei mai slabi de inger s-au imbolnavit, unii au decedat, iar altii au picat in patima betiei. Din pacate, cei mai nevoiasi s-au dedat la furaciuni si scormonit dupa fier vechi.

Existau pe vremuri autobuze care circulau regulat din municipiu spre platforma chimica sau liceul industrial. Mijloacele de transport erau atat de dese si bine organizate incat exista si o "Autogara" unde forfotea de navetistii din jurul Tarii Fagarasului.

Taina:
De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Din mai multe motive. In primul rand am vrut libertate si democratie. Dar ne-a iesit pe nas aceasta democratie. Adaugam si interesele meschine ale politrucilor care ne conduc destinele, prostul management, conjunctura economica si interesele ocultelor straine. Nici ca mai conteaza. Totul a devenit istorie. Poate ca pe viitor, cineva o sa-i demaste pe infractorii care au ruinat economia fagaraseana si in special CCh. 

Pe langa toate acestea este posibil ca elevii sa invete in viitor pe langa epoca pietrei, fierului, bronzului, si de epoca "fierului vechi" sau a scormonitorilor de materiale feroase si neferoase. Sau poate ca se va invata si despre epoca devalizatorilor, penalilor politici si infractorilor economici. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...