Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 14 noiembrie 2013

Incepe Postul Craciunului ( Lasata Secului)

In fiecare an, la 14 noiembrie, toti credinciosii ortodocsi sarbatoresc Lasata secului de Craciun. De a doua zi va incepe Postul Craciunului, ce va dura 6 saptamani (15 noiembrie-24 decembrie). Este ultima zi in care se mai poate manca din belsug, se organizeaza petreceri familiale, cu mancare si bautura din abundenta.

In data de 15 noiembrie, incepe pentru crestini Postul de 40 de zile, care precede marele praznic al Nasterii Domnului - Craciunul. Postul Craciunului are 40 de zile, el incepe pe data de 15 noiembrie si se incheie in noaptea de 24 spre 25 decembrie.

„Lasatul secului” sau „mancare de sec", este inteles ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. De aceea, lasatul secului este mai intai de toate un indemn la reculegere, la reinnoirea vietii prin lasarea pacatelor si a preocuparilor desarte si prin intoarcerea spre Dumnezeu. Postul este prin excelenta timp de rugaciune, de cainta si marturisire a pacatelor, de infranare, de rabdare si mai ales de iertare."

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, fiind mult mai multe zile in care poate fi consumat peste. Pestele a fost socotit simbolul crestinilor. Astfel, se poate manca peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica :
- pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului:
- 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei);
- 4 decembrie (Sf. Varvara);
-5 decembrie (Sf. Sava);
-6 decembrie (Sf. Nicolae);
- 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioarei Maria);
-18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul); -20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...