Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

miercuri, 13 noiembrie 2013

Incalzire cu biomasa pentru Fagaras

Nu credeam ca o sa ajung sa scriu laudativ la adresa anumitor personaje politice, dar daca situatia o cere si faptele vorbesc de la sine, trebuie sa ma conformez.

Cu surle si trambite s-a anuntat ca marii baroni ai judetului si-au dat acordul pentru finantarea unui proiect in valoare de 30 milioane de euro, prin accesarea fondurilor europene. Astfel ca, atat ministrul Energiei, C-tin Nita, cat si presedintele CJ, Aristotel Cancescu, si-au dat acordul pentru acest proiect. Vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Popa, a precizat ca este vorba despre „un proiect mare, care se va derula prin Ministerul Energiei, pentru reabilitarea reţelei de termoficare, eficientizarea sistemului, cu centrale de cogenerare pe biomasă.“ Acesta sustine ca este singura solutie viabila pentru Fagaras in solutionarea problemei cu furnizarea caldurii in municipiu in sistem centralizat si recastigarea fostilor abonati : „Avantajul pentru acest proiect, care există la această oră, este că vom profita de faptul că reţelele din oraş sunt relativ noi, înlocuite printr-o finanţare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în anii ’90, iar centralele sunt performante. Apoi, Făgăraşul se pretează la soluţia tehnică de a folosi drept combustibil biomasa. Costul total al acestui proiect a fost evaluat la aproximativ 30 de milioane de euro, unde va trebui să existe şi o cotă de cofinanţare privată de circa 30%. Mai mult, trebuie precizat şi faptul că preţul gigacaloriei facturat populaţiei va scădea cu 30%-50%, în funcţie de câte apartamente vor fi rebranşate la noul sistem de termoficare.

Ca actuala firma care se ocupa cu producerea caldurii in sistem centralizat, Ecou Termic, se afla in faliment si nu reuseste sa faca profit, este o problema a actualei administratii. Ca tepuirea fagarasenilor nu poate continua la nesfarsit, este o alta certitudine. Ca nu se mai pot sustine salariile grofilor din aceasta institutie de "produs caldura" la nesfarsit este o alta chestiune. Ca primarul si alesii locali nu-i mai pot sustine financiar, este o alta problema arzatoare si la obiect. Cu un numar de sub 2000 de apartamente ( mai precis: 1997) bransate la sistemul centralizat de incalzire, institutia nu mai este rentabila.  Pe vremuri erau racordate peste 10.000 de apartamente si centralele duduiau de mama facolui, iar incasarile curgeau ca raul Olt, fara intrerupere. Astazi, este jale si teroare. Se moare de frig in sistem centralizat, care functioneaza in sistem de avarii sau in "cota de razboi", cu orar de 2 ore dimineata si 2 ore seara. In rest, faceti turturi si mai puneti o patura pe voi, luati izmenele si suba, ca-s la mare cautare iarna aceasta. Daca nu vreti sa va vindeti toata agoniseala de o viata, pentru cateva luni de incalzire.

Taina:
Probabil ca este o alta gaselnita a baronilor de la judet in implementarea unui proiect care sa le asigure venituri de la populatie, asigurarea bugetului pe spatele contribuabilului. Probabil ca se vor schimba si actualii sefi cu altii, iar institutia va fi impartita intre aliatii USL.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...