Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Astazi il sarbatorim pe Sf Dumitru

Astazi, 26 octombrie, este celebrat Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir.

Sfantul mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284–311), fiind fiul voievodului cetatii Tesalonicului. A fost botezat in taina de catre parintii sai si de la o varsta frageda l-au invatat toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Iisus Hristos si sadind in el milostenia catre saraci.

Obiceiuri si traditii :

In traditia populara, sarbatoarea Sfantului Dimitrie marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numită si Samedru sau Ziua Soroacelor, pentru ca in această zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere si alte intelegeri incheiate cu sase luni in urmă, dupa care se incheiau noi invoieli. Cu ocazia acestei sarbatori, romanii aprind focuri in curti, iar copiii sar peste flacari pentru a fi sanatosi si voiosi, iar flacaii, pentru a se casatori.

In aceasta zi se spune ca pastorii, cu clopurile frumos impodobite cu flori de munte, sunt asteptati de catre intreaga comunitate. Tot in aceasta zi, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va aseza o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va aseza o oaie alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmari mersul oilor in dimineata sarbatorii Sf. Dumitru. Astfel, daca dimineata se va trezi mai intai o oaie alba, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Potrivit datelor Ministerului Administratiei si Internelor, astazi isi vor sarbatorii ziua peste 320 000 de romani, dintre care 260 000 poarta numele de Dumitru, 8 200 se numesc Mitica, iar 30 000 de femei care se numesc Dumitra si inca 6 300 purtatoarele numelui Dumitrita.

Opinia Fagaraseana ureaza tuturor celor care isi sarbatoresc ziua numelui un calduros si sincer: "La multi ani"!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...