Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 11 iulie 2013

Scrisoare deschisa catre Primaria si Consiliul Municipal Fagaras

Stimate domnule primar, 
Stimate doamne si stimati domni consilieri locali, 


           Ca urmare a deciziei pe care ati luat-o cu ocazia sedintei de pe data de 08.07.2013, de a efectua o dezbatere de interes public cu usile inchise, ne vedem pusi in situatia de a protesta fata de atitudinea ostila si va aducem aminte ca derapati din spiritul Legii si principiul democratiei participative. Mai mult, separarea cetatenilor de alesii locali a avut un impact major asupra comunicarii intre cetateni si alesii locali, fiind singura ocazie in care cetatenii si-ar fi putut spune parerea si nemultumirile cu privire la abuzurile inteprinse de Ecoterm cu aprobarea tacita a consilierilor locali.

Chiar daca v-ati ascuns in spatele unui “Regulament de Organizare si Functionare a CL Fagaras” care stipuleaza la art. 16 alin. (5) “Comisia poate hotari ca unele sedinte sau dezbaterea unor puncte de pe ordinea de zi sa se desfasoare cu usile inchise”, dar in contradictie cu alin. (3) “Sedintele comisiei de specialitate sunt, de regula, publice” .  Art.16 alin (5) intra in contradictie cu prevederile art.107 din Constitutia Romaniei si ale ale art 23 alin(2) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la INFORMATIILE DE INTERES PUBLIC.  Mai ales ca la aceasta sedinta a luat parte si reprezentanta Institutiei Avocatul Poporului, care este in slujba cetateanului.

 Din art.16. alin (3) se poate deduce ca poate participa oricine la sedintele comisiilor de specialitate , unde se dezbat, motiveaza, anumite argumente si studii de specialitate, hotarari luate de catre consilierii locali, etc. Formularea este oarecum ambigua si lasa loc de interpretare prin formula caracterului uzual “de regula” mentionata in alin. (3) care se refera la participarea publica, dar totodata contravine alin. (5) care da un caracter de rea credinta nefiind vorba despre secrete militare sau clasificate.

Dreptul de a participa la o dezbatere de interes public este un principiu bine determinat al drepturilor omului. Ceea ce este mai putin bine stabilit este dreptul publicului de a sti ce se intampla in acele comisii care adopta decizii ce pot afecta viata fiecaruia. Aceste comisii ceva mai obscure si fara transparenta iau decizii extrem de importante, fara participarea activa a cetatenilor . Se prea poate ca aceste “comisii ” sa considere ca este necesar sa transmita publicului doar anumite date care nu prezinta insa íntregul adevar si sa se inchida in spatele usilor inchise. Asa se intampla de obicei acolo unde exista nereguli sau grave erori de management, care sínt ascunse astfel opiniei publice.

 Trebuie sa sanctionam fara mila orice derapaje de la democratie, orice incalcare a drepturilor noastre. La nivel de Primarie, se face tot posibilul pentru a nu se informa cetatenii in legatura cu dezbaterile de interes public, in speta, taxa ilegala impusa de Ecoterm cetatenilor care nu au contract cu firma respectiva. 

Consideram un abuz aceasta practica prin fortarea termenului de sedinta de comisie sau specialitate. Sedintele si deciziile pe care le iau alesii ar trebui sa reflecte transparenta in guvernarea locala, iar informatiile de interes public si procesele verbale de la sedintele : ordinare, exceptionale sau de indata, din anul 2013 ar trebui sa apara pe site-ul Primariei Fagaras in forma actualizata.

 Va cerem, asadar, sa dispuneti accesul neíngradit si participarea tuturor persoanelor interesate in sala in care au loc sedintele si sa anulati alin (5) din art. 16 , precum si posibilitatea ca cetatentii fagaraseni  sa isi  poata exprima opinia pe marginea proiectelor in discutie.


 Cu consideratie,
Opinia Fagaraseana.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...