Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

vineri, 19 iulie 2013

Salutari din Fagaras, nici comuna, nici oras!

      Într-o nu știu care seară, dintr-o nu știu care țară, într-un nu știu ce oraș  răsfirat la poalele munților Făgăraș, timpul pare să rânjească nepăsător la nedreptățile la care sunt supuși oamenii, de către autoritățile locale.

Nicăieri în lume oamenii nu par atât de resemnați cu soarta vitregă care s-a abătut asupra lor, cu lipsa de inițiativă și fără motivație, cu dezinteresul față de treburile obștei. O mână nevăzută pare să tragă de niște sfori prin care manipulează actorii/marionetele locale după bunul plac și interes, ignorând doleanțele opiniei publice făgărășene.

Poate că unii dintre dumneavoastră o să înclinați să spuneți că acesta tablou nu este specific Făgărașului, ci este un tablou general pe care-l regăsești în toată țara, cu micile retușuri ale altui pastel de culori. Parțial, așa stau lucrurile. Dar vin și cu contraargumente: câte localități sunt străjuite de munții Făgărașului,  străbătute de răul Olt, cu o salbă de mănăstiri pline de spiritualitate și pace monahală, un loc plin de istorie, cu o cetate de poveste, dar din păcate lăsată în paragină, cu terenuri mănoase, cu câte locații din țară natura a fost atât de generoasă ?  Avem tot ce și-ar dori alții, dar din indolentă nu facem nimic pentru a pune în valoare aceste binecuvântări.

După atâtea investiții și reparații de mântuială, asfaltări și pavele sau borduri impuse politic și cam aiurea, imaginea denotă o cârpeala arhitecturală făcută în pripă, un amalgam de nou cu vechi, care izbește neplăcut vizitatorii urbei. O zonă pestriță în centru, unde terasele de lux au luat locul parcărilor FĂRĂ PLATĂ, iar circulația a fost îngreunată de strâmtoreala și haosul care s-a perpetuat cu luarea acestor decizii aiuristice. Ai impresia că ești într-un furnicar, în care nici măcar loc să respiri nu mai ai, darămite să-ți mai scoți și copilul în părculeț. Pe promenada din jurul cetății s-au vopsit câteva băncuțe, pe care își fac veacul tot felul de pierde-vară care scuipă coji de semințe  sau mucuri de țigări, iar uneori mai dai și peste câteva bunicuțe care au venit cu nepoțeii să privească lebedele, oftând după vremurile demult apuse. Nu mai vorbesc de sinagogă și alte monumente istorice lăsate la cheremul ceresetorilor și câinilor maidanezi.

De fapt, extrapolând, cam ăsta este tabloul peisagistic al Făgărașului. Un loc al contrastelor, unde luxul aleșilor și celor care au distrus industria se combină cu sărăcia și neputința oamenilor de rând, un loc încărcat de istorie și monumente care se contopesc cu nepăsarea și mitocănia autorităților locale.(YO)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...