Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

miercuri, 24 iulie 2013

Fagarasenii n-au locuri de munca, dar nici someri nu sunt

Daca luam la intamplare un localnic de pe strada si-l intrebam cu ce se ocupa, o sa primim ca si raspuns un ridicat din umeri si o grimasa, iar de cele mai multe ori si cate o injuratura scapata printre dinti la adresa alesilor. Portetul fagaraseanului fara loc de munca pare tras la indigo. A lucrat in Combinatul Chimic Fagaras, IUC sau alta fabricuta mai mica, de unde a fost disponibilizat si a trecut la somaj. Numai ca somajul se termina repede si alta posibilitate de angajare in zona este exclusa.

Pentru statul roman, fagarasenii care au ramas fara loc de munca nu mai exista, oficial. Potrivit Legii 77/2002, somer este cel care este inscris in evidentele AJOFM, nu un individ care nu are loc de munca. „Rata somajului e calculata la nivel judetean si national pentru a se elabora strategii pentru ocuparea fortei de munca, pentru a urmari o evolutie a situatiei incadrarilor”.

Alesii locali nu au motive de ingrijorare si nici de ce sa-si bata capul cu strategii pentru crearea de noi locuri de munca. Someri putini, in sensul legii mentionate mai sus, iar functionarii acopera lipsa de viziune a celor care trebuie sa se ocupe de locurile de munca din Fagaras. Cei mai multi fagaraseni au ales calea bejaniei prin strainataturi, iar cei ramasi acasa, fie vand pe la chioscuri, baruri sau buticuri, fie isi fac de lucru cu cate o bucatica de pamant din care scot de ale gurii, asta, in cel mai fericit caz.

Viitorul e sumbru. Persoanele care nu figureaza ca someri nu au nici ocupatie, din pacate. Iar cifrele de la „somaj” nu reflecta adevarata situatie a locurilor de munca, a persoanelor care lucreaza, care sunt ocupate si aduc plusvaloare in economie. Cei mai multi se incadreaza ca asistati sociali. 

Taina:
Daca ar fi sa acorzi ajutor social exact dupa lege, parerea mea este ca in jur de 70% din populatie ar trebui sa fie asistata social. Durerea cea mare e ca sunt oameni care au nevoie nu neaparat de ajutorul social, cat de asistenta medicala. Aici e baiul mare. Caci pentru traiul zilnic, se mai gaseste ceva prin gradina, se mai creste un animal, dar in momentul in care trebuie sa beneficieze de asistenta medicala si trebuie sa o plateasca - mai ales cand e vorba de internare, e jale - oamenii sunt blocati. Aici problemele sunt foarte dure. 

Somerii, numarati in baza Legii 77/2002, sunt o minciuna. Una in nuante optimiste. Plecandu-se insa de la diferenta dintre populatia activa si populatia ocupata, statul ar putea macar incerca sa lucreze pentru ocuparea celor apti de munca.

Din fotoliu de primar sau baron judetean, situatia poate ca se vede roz-galbui cu sageti rosii in coada, dar coborand la nivelul solului, luandu-i pulsul, deduci ca populatia e nemultumuita si traiul este foarte dur.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...