Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 13 iunie 2013

Inaltarea Domnului sau Ispasul

Creştinii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului, in joia din saptamana a sasea după Pasti. Popular, sarbatoarea este cunoscuta ca Ispas, zi in care credinciosii se saluta cu “Hristos S-a Inaltat!” si “Adevarat S-a Inaltat!”.Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos.

Sarbatoarea marcheaza momentul in care Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Sfanta Scriptura descrie ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar, pe cand ii binecuvanta, S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor.

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca sarbatoare nationala bisericeasca a Eroilor. In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.

Credinte si traditii:

Cand Maica Domnului l-a nascut pe Hristos, in ieslea grajdului, animalele au luat si ele parte la eveniment. Boii si oile pasteau cuminti, in timp ce caii nechezau si erau foarte galagiosi. Mahnita, Maica Domnului le-ar fi spus sa nu se sature de mancare decat o data in an, la Inaltarea Domnului. Aceasta traditie mai este cunoscuta si ca Joia Iepelor sau Ispasul.

 Se spune ca Ispas a fost martor la Inaltarea Domnului, alaturi de cei trei Apostoli. Exista o credinta populara potrivit careia cel care moare de Ispas ajunge direct In Rai.

In ziua de Ispas, casele si mormintele cimitirului sunt impodobite cu vlastare de pom , iar la ferestre se pun frunze de leustean. Despre leustean se crede ca ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Se fac pomeni pentru morti, se mai pot incondeia ouale. Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac - leusteanul, paltinul, alunul.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...