Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 13 iunie 2013

Fagarasul un oras trist

Orice oras care se respecta, din Romania sau din intreaga lume, are o artera pietonala, zona libera de masini destinata exclusiv promenadei. Astfel ca, strazile rezervate plimbarilor sunt cele mai frumoase din localitate si cele mai ingrijite. Aici este locul unde turistii isi pot face o idee despre perspectivele orasului si felul in care acesta este administrat.

Cand te uiti la resedinta de judet, vezi un oras modern, un Brasov european, cu strazi bine delimitate, cu promenade si parcuri bine intretinute, cu alei si zone pietonale care lasa o impresie buna oricarui turist roman sau strain. Nu mai vorbim de Sibiu, care este unul din cele mai dezvoltate orase din Transilvania, atat economic, cat si administrativ. Este condus de un sas, care mai este si "penelist", la fel ca neputinciosii care au pus stapanire pe Fagaras. Diferenta insa, este enorma. Sasu', da, astia, ba !

La Fagaras, zona de promenada si agrement este de fapt o bulibasala a penelistilor, care au transformat oaza de verdeata si locul unde se intalneau cetatenii la o prajitura sau o discutie in parc, intr-un butic ambulant prelungit, un balci de mese insirate care obstructioneaza si deranjeaza vizual turistii, dar mai ales fagarasenii. Unde mai pui ca au incurcat sensurile de circulatie, au dat peste cap traficul si ai impresia ca esti intr-un mare bazar oriental sau tiganeala din Brintex.

Odinioara promenada din centru arata impecabil, era aerisita si iti era mai mare dragul sa dai o tura prin centru. Cladirile aratau atunci impecabil, magazinele de la parter etalau marfuri de lux, cele doua cofetarii isi asteptau clientii sa se infrupte din savuroasele prajituri, lumea buna din oras iesea, in serile racoroase de vara, sa se plimbe la brat pe "corso", stateau la taifas pe o banca si admirau florile bine ingrijite din parculet. Cu siguranta era o artera de promenada incomparabil mai frumoasa, aerisita si degajata, cu mult mai bine gospodarita decat este actualmente.

Taina:

Astazi, Fagarasul are vocatie de oras trist si gri, un fel de oras parasit. Chiar daca se incep lucrari de reabilitare, tot nu se ajunge la stralucirea de altadata. Cumva, cam toate proiectele ultimilor ani au esuat aproape lamentabil si sunt lucrari facute de mantuiala. Daca odinioara era un oras renumit si vizitat de catre turisti, astazi aproape nimeni nu mai trece sa viziteze Fagarasul, sa serveasca o renumita prajitura din renumitele cofetarii de altadata sau macar sa se incarce de istorie si sa-si clateasca ochii cu una dintre cele mai frumoase catati din tara.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...