Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

sâmbătă, 4 mai 2013

Noaptea de Inviere

Se spune ca in noapte de Pasti, la miezul noptii, se deschide in fiecare an cerul. Cine privegheaza in aceasta noapte, daca va vedea cerul deschis, va primi de la Dumnezeu tot ce va cere. Este noaptea in care se pun dorinte care se vor implini. In biserici, slujba incepe tarziu, spre seara, se savarseste liturghia sfantului Vasile, dupa care preotii continua cu vecernia. Se duc la biserica ouale vopsite pentru a fi sfintite.

Inainte de miezul noptii, credinciosii se strang in fata Casei Domnului, unde asteapta vestea Invierii. La miezul noptii,  se aprind lumanarile. Oamenii iau Lumina cu care vor merge acasa. Multi se duc la cimitir sa puna o lumanare aprinsa cu lumina Invierii la mormintele celor dragi.

Credinte si superstitii:

- Crestinii ciocnesc ouale vopsite si spun, marturisind credinta lor, "Hristos a inviat" la care se raspunde "Adevarat a inviat".
- Singura zi in care femeia poate sa bata barbatul este in sambata Pastelui.
- Cine moare in ziua de Pasti sau in Saptamana Luminata va merge direct in Rai deoarece in aceasta perioada portile Iadului sunt Inchise.
- De Pasti, cine merge la biserica pune in san un ou rosu ca sa fie totdeauna rumen la fata.
- Se spune ca toti cei care ciocnesc oua rosii unul cu altul se vor vedea pe lumea cealalta.
- In ziua de Pasti e bine sa se consume intai carne de peste sau de pasare, pentru ca oamnii sa fie iuti ca pestii si usori ca pasarile in anul ce urmeaza.
- Cu lumanarea de la Inviere se inconjoara casa ca sa fie protejata. Lumanarile de la Inviere se pastreaza tot anul si se aprind pe timp de furtuna, inundatii, fulgere.
- Cine vrea sa aiba noroc la pescuit, ia o bucatica de anafura si o arunca in apa ca sa prinda tot anul peste.
- Daca ploua in ziua de Pasti, perioada pana la Rusalii va fi ploioasa. Daca bate grindina, anul va fi imbelsugat.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...