Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

marți, 21 mai 2013

Hram la bisericuta de lemn Faget-Boholt din Tara Fagarasului

Manastirea Faget se gaseste la 4 km de Fagaras, pe drumul spre Boholt, si este situata pe dealul Galatilor, in varful numit „Dealul Crucii”. Aceasta manastire, face parte din salba de 7 manastiri care vegheaza asupra Tarii Fagarasului.

Bisericuta de lemn, cea care poarta hramul Sf Imparati Constantin si Elena, a fost construita pe locul unei vechi manastiri, vechi de peste 300 de ani, care a fost distrusa de generalul austriac Buccow in anul 1761 din ordinul imparatesei  Maria Tereza. Numele si-l trage de la o padure de fagi care acoperea dealul unde a fost ridicata manastirea. Documentele istorice de la 1600 atesta faptul ca Manastirea Faget a fost resedinta a lui Mihai Viteazu.

In fiecare an, in 21 mai, crestinii ortodocsi si greco-catolici ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Evenimentul religios este strans legata de taina si puterea Crucii. Traditia crestina spune ca imparatului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta in ajunul luptei cu paganul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost rastignit.

Constantin a ramas in istorie ca imparatul roman care a acordat adevarata libertate crestinismului. De mama imparatului Constantin, Sf Elena, se leaga minunea prin care a fost descoperita Crucea pe care a fos rastignit Mantuitorul. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor de pe dealul Golgotei s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului. Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Traditii, obiceiuri, superstitii :

- Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena marcheaza sfarsitul perioadei de insamantare a ovazului, meiului si porumbului.

- Ziua Sfintilor Imparati este si momentul in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor fi amplasate stanele si cine va fi angajat sa le pazeasca pe timpul pasunatului.

- Pentru a fi aparati de farmece, blesteme, vrajitorii si diavoli, la tara oamenii faceau un foc si stateau in jurul lui. Prin fumul focului erau trecute si oile, ca sa fie ferrite de rele in perioada cat stateau la stana. De asemenea, prin sate se facea galagie mare pentru ca vrajitoarele care incercau sa fure sporul laptelui, sa fie izgonite.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...