Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

sâmbătă, 9 martie 2013

Sfintii 40 de mucenici

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In credinta populara, ziua Sfintilor 40 de Mucenici marca inceputul noului an agricol si mucenicii erau considerati drept spirite ale mosilor si stramosilor carora, la 9 martie, li se facea pomana.

In aceasta zi, se gatesc "mucenicii", 40 la numar, numiti, in functie de zona geografica a tarii, "macinici", "sfinti", sau "sfintisori", niste colacei in forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, care sunt unsi cu miere de albine si tavaliti prin nuca uscata si maruntita.

Cele 40 de pahare de vin care trebuie sa se bea in aceasta zi constituie un stravechi ritual de primavara, nascut din credinta ca vinul baut se transforma in sange si da barbatilor putere de munca pentru intregul an. Picaturile ramase din vinul baut de 9 martie era risipite peste pomi si vii, ca sa aiba recolte bogate.

Taina:
Se spune ca, daca ploua in aceasta zi, va ploua si-n ziua de Pasti.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...