Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

luni, 18 martie 2013

Postul Sfintelor Pasti sau Postul Mare

De astazi, crestinii ortodocsi intra in Postul Pastilor,Paresimile sau Patruzecimea, adica postul dinaintea Invierii Domnului. Este cel mai lung post din an (sapte saptamani), dar si cel mai restrictiv. Crestinii care postesc nu trebuie sa se rezume doar la regimul alimentar, ci sa incerce sa fie mai buni, mai intelegatori, sa se roage mai mult.

Altfel spus, sa se pregateasca sufleteste pentru invierea Domnului. Potrivit regulilor bisericesti, exista cateva zile in care se recomanda abtinerea totala de la mancare si bautura. In aceste zile se pot consuma, seara, paine si apa. Comparat cu calatoria de 40 de zile a poporului evreu in pustiu, Postul Pastelui trebuie sa se incheie cu marturisirea pacatelor si apoi, pentru crestinii care primesc dezlegare de la preot, cu impartasanie.

De post sunt scutiti numai copiii, lauzele, bolnavii, dar si cei aflati in situatii deosebite. In prima si ultima saptamana din Postul Mare trebuie sa postim cu deosebita evlavie. Postul este renuntarea de buna voie la ceva care ne este ingaduit, este o jertfa, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu. Mai este si un mijloc de desavarsire, de infranare a poftelor trupesti, ca un semn vazut al stradaniei noastre spre asemanarea cu Dumnezeu si cu ingerii, care n-au nevoie de hrana. Postul foloseste atat trupului cat si sufletului, deoarece intareste si pastreaza sanatatea trupeasca iar sufletul se curateste de toate gandurile rele.

Liturghia din Postul Sfintelor Pasti : Liturghia, avand un caracter de sarbatoare si bucurie, iar Postul Sfintelor Pasti fiind un timp al infranarii, Sfintii Parinti au randuit ca in perioada acestui post sa nu se savarseasca Sfanta Liturghie decat sambata si duminica. In celelalte zile se poate oficia Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, cu exceptia zilelor aliturgice.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...