Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

luni, 25 martie 2013

Buna Vestire, credinta si traditii

Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru intreaga comunitate crestina ortodoxa. Totodata, Sfintele Scripturi semnaleaza ca, odata cu vestirea adusa Maicii Domnului de Arhangherul Gavriil, incepe si mantuirea oamenilor.

Ingerul Gavriil i s-a aratat Maicii Domnului pe cand aceasta avea 12 ani. Atunci, Arhanghelul Gavriil a fost trimis in mare taina de Dumnezeu la Templu din Nazaret pentru a-i aduce Fecioarei Maria marea veste: camera in care ea se ruga a fost scaldata de o lumina puternica si un glas a rasunat in incapere: „ Tu vei naste pe fiul Meu!”

Sfintele Scripturi spun ca in acest timp, Fecioara Maria nu s-a indoit nici o clipa ca vestea primita cand era la Templu nu se va implini : „Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iata, vei lua în pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Duhul Sfant se va pogora peste tine si puterea Celui Preaînalt te va umbri, pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”, spune Evanghelia dupa Luca.

Traditii:

Buna Vestire poarta numele de Blagovestenia sau Ziua Cucului. Se spune ca in aceasta zi cucul, pasarea care vesteste lucruri importante in viata oamenilor, canta pentru prima data in acest an. Cantecul lui, va rasuna pana la sarbatoarea Sfantului Apostol Petru. Se spune ca la aceasta sarbatoare, cucul se ineaca cu orz si nu mai poate canta pana la urmatoarea sarbatoare a Bunei Vestiri.

Batranii respecta traditia si se adreseaza cucului, pentru a sti cat mai au de trait: „ Cucule, Puiucule! /Cati ani îmi vei darui /Pana ce eu voi muri? În schimb, feciorii si fetele întrebau si ei : “Cucule/ Voinicule!/ Cati ani îmi vei da / Pana m-oi însura sau marita."

Taina:

Este mare pacat ca în aceasta zi de sarbatoare cineva sa lucreze.Daca în ziua praznicului va fi ceata, primavara va fi placuta, calduroasa si fara multe zile mohorate.De Buna Vestire este dezlegare la peste. Este bine sa mancam peste, pentru a fi sprinteni si sanatosi ca pestele. Sfantul Gavriil este protectorul copiilor. 


Femeile care vor sa aiba copii, tin post negru, beau agheasma si se roaga Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri sa faca minuni si in familia lor.(Cine se cearta de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...