Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 28 martie 2013

Analiza politica : Destramarea PDL sau USL pe tabla de sah

La o scurta analiza pe tabla de sah a partidelor politice, vedem ample miscari de trupe, in care "regele" este fortat sa isi sacrifice "dama " ori nebunul de serviciu, ca sa nu piarda partida. Altfel spus, partida inceputa in vara de catre USL contra "regelui portocaliu" a avut parte de mutari neinspirate, facute in pripa si cu forta/ avantul incepatorului. Nu s-a reusit matul dorit si astfel regele a scapat de anihilare, iar acum face mutari de sacrificiu si asteapta greselile adversarului. 


Chiar daca la prima vedere am fi tentati sa credem ca muscatura "buldogului" la glezna "regelui" ar fi o victorie in PDL-ul condus de Blaga, realitatea ne demonstreaza altceva. Traian Basescu, s-a dezis de penalii si cei pe care trebuia sa-i apere, astfel ca, se simte mult mai bine si liber in miscari. Daca pana acum trebuia sa le sara in ajutor lui Videanu si Berceanu, cei care pe fata erau cu Basescu, dar in relitate impotriva lui, iata ca, debarasandu-se de PDL, ramane cu mai putini hoti si persoane prin care putea fi atacat.  

O sa urmeze si o vendetta, un fel de noapte a cutitelor lungi, in care se va da liber la sacrificarea "nebunilor", adica a celor care au votat cu Blaga. O sa apara doasre si plimbari pe la DNA, in care o sa dea cu subsemnatul la cei imbracati in uniforme si mai ales in robe negre.  

Concluzie: o rupere a PDL este improbabila datorita numarului mic de parlamentari fie din tabara Blaga, fie din tabara Udrea. Asa ca, se doreste unitatea si nu faramitarea PDL-ului, care ar da nastere circarilor de la PP-DD sa devina principalul partid de opozitie.

Cat priveste USL-ul situatia este si mai complicata. Cand doi flamanzi ravnesc la un singur blid cu mancare, se isca lupte crancene, mai devreme sau mai tarziu. La o scurta analiza o rupere a USL ar fi o batalie grea pe care PSD-ul trebuie sa o dea cu o dreapta in crestere ( sa zicem PNL-PDL-PC- si alte cateva formatiuni mici) . 

Antonescu isi cauta in disperare locotenenti cu care sa reuseasca o guvernare iar el sa ramana in carti pentru prezidentiale, vazand cum Ponta, este asaltat de catre baronii judeteni, care au pretentii crescande pentru functii si putere, obligandu-l practic sa renunte la Crin. 
Teoretic, cu cat ne apropiem mai mult de alegerile din 2014, cu atat creste presiunea pe umerii premierului, iar Antonescu este scos din urmatoarea mutarea in jocul acesta de sah.

 O rupere a USL, ar fi o povara grea pentru ambele formatiuni. Parlamentarii care acum formeaza nucleul de 395 de mandate s-ar diviza in : PSD+ UNPR= 221 mandate
                                               PNL+ PC     = 174 mandate (PNL= 147; PC= 27) 

Concluzia: situatia este critica datorita diferentei neglijabile dintre cele doua tabere si astfel se ia in calcul liberul albitru, adica ceilalti parlamentari din tabara UDMR (27), PP-DD(68)  si minoritatile (18). 

Taina :
Batalia cea mare o sa se dea pentru parlamentarii din PDL si atragerea lor fie in barca rosie a PSD-ului , fie in cea galbena a PDL-ului. Deocamdat ei sunt doriti atat de PSD si Victoras care spera astfel ca prin numarul mare de parlamentari sa nu pice la o eventuala motiune in cazul in care s-ar separa de PNL. Dar si Crinul isi doreste cat mai multi parlamentari, in eventualitatea aceleasi destramari a aliantei, dar si primarii din PDL, care sa-i mareasca sansele la prezidentiale.  

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...