Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

miercuri, 30 ianuarie 2013

Sfintii Trei Ierarhi : Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur

In fiecare an, pe 30 ianuarie, credinciosii ortodocsi si greco-catolici ii sarbatoresc pe Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, toti trei considerati ca fiind mari dascali ai crestinatatii.Cei trei ierarhi au trait toti in aceeasi perioada, in secolul IV, fiecare dintre ei contribuind esential la teologia crestina.Trebuie stiut insa ca fiecare dintre cei Trei Ierarhi este sarbatorit si separat: Sfantul Vasile - pe 1 ianuarie, Sfantul Grigorie Teologul - pe 25 ianuarie, iar Sfantul Ioan Gura de Aur - pe 13 noiembrie si pe 27 ianuarie.

Sfantul Vasile a fost pastor al mirenilor si indrumator al calugarilor. Cele mai vestite predici ale sale sunt talcuiri la Cartea Facerii si talcuiri la Cartea Psalmilor.

Sfantul Grigorie este cunoscut drept un orator innascut, poet si mare teolog. El si-a castigat renumele de 'Cuvantator de Dumnezeu', talmacind pe intelesul oamenilor din timpul lui Taina Sfintei Treimi.

Sfantul Ioan Gura de Aur, i-a indemnat pe oameni sa se intoarca la Dumnezeu si la milostenie, fiind cunoscut ca cel mai iscusit vorbitor pe care l-a avut Biserica. Drept marturie a cuvantarilor lui, el a lasat Bisericii Talmacirea Evangheliei dupa Matei si Talmacirea celor 14 Epistole ale Sfantului Pavel.

Traditii:
Ziua de Trei Ierarhi se tine si pentru binele familiei si mersul firesc al treburilor gospodaresti. Unii crestini fac praznic in amintirea rudelor care au murit fara lumanare. Fetele tin sarbatoarea pentru fericirea lor.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...