Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Boboteaza : Botezul Domnului si sfintirea apelor

Botezul Domnului este cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. La 6 ianuarie credinciosii ortodocsi praznuiesc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sarbatoare numita si Epifania sau Dumnezeiasca Aratare. Praznicul reprezinta reactualizarea momentului in care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, are menirea sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului.

"În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie!"

Boboteaza sau Botezul Domnului semnifica sfintirea apelor din intreaga lume, dupa cum Iisus s-a coborat in raul Iordan pentru botez. Pregatirea acestui moment se face, si astazi pastrand intregul ritual , cu multa atentie, in fiecare comunitate." În felul acesta Domnul Hristos oferă apei putere curăţitoare deplină: prin Duhul Sfânt apa va curăţa de acum înainte nu numai partea exterioară, trupul , ci şi ceea ce nu se vede, sufletul omului."

La aceasta sarbatoare este obiceiul ca preotii sa faca rugaciuni pentru sfintirea apei. Slujba pentru sfintirea apei, dar si apa sfintita, se numeste in popor aghiasma. Apa sfintita la Boboteaza este cunoscuta cu numele de aghiasma mare, deosebindu-se astfel de apa sfintita in cursul anului la Sfestanie (aghiasma mica). Aghiasma mare  poate fi folosita in cursul anului si la nevoie dupa o zi de ajunare, in duminici si sarbatori sau cand suntem bolnavi , fie stropind casele si acareturile ori de cate ori simtim nevoia de protectie divina.

Puterea sfintitoare si tamaduitoare a aghiasmei mari se vede din rugaciunea pe care preotul o inalta catre Dumnezeu: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului, fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească , ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţire a caselor şi spre tot folosul de trebuinţă"Pentru sfintirea caselor de Boboteaza, credinciosii aşteapta pe preot cu casa curata, cu lumanare aprinsa, cu miros de tămaie si cu usile larg deschise la toate camerele pentru a stropi preotul peste tot cu apa sfintita. Stropirea noastra cu apa sfintita are menirea de a ne innoi Botezul, de a ne aminti ca suntem botezati in numele Prea Sfintei Treimi.

Taina :
Obieceiul numit “Udatul Ionilor“, are loc in Tara Fagarasului iar cei care poarta acest nume sunt purtati cu alai pana la rau unde sunt purificati prin botezul in apa sfintita a raului. 

PS : "Udatul Ionilor" pe care nu-i aveti la suflet se poate face si la figurat prin pozitia cainelui la stalp, tot un fel de udat...

3 comentarii :

 1. I read this piece of writing fully concerning the comparison of latest
  and previous technologies, it's remarkable article.

  Also visit my blog post; cele mai tari jocuri mario

  RăspundețiȘtergere
 2. Thanks for sharing such a pleasant opinion, article is good, thats why i have read it completely

  Stop by my website: jocuri cu merio

  RăspundețiȘtergere
 3. naturally like your web-site however you need to
  take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling issues and
  I find it very bothersome to tell the reality on the other hand I'll definitely come again again.

  My blog post: Juegos Gratis

  RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...