Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

joi, 29 noiembrie 2012

Sfantul Apostol Andrei

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit vineri, 30 noiembrie,de catre Biserica Ortodoxa din Romania. Acesta, a propovaduit intr-o parte a pamantului romanesc, in teritoriile situate pe tarmul apusean al Marii Negre. Asa se explica si faptul ca el este unul dintre cei mai populari sfinti ai nostri.

Andrei era fratele lui Simon Petru, amandoi alesi printre cei 12 apostoli. Amandoi au fost pescari, dar la indemnul lui Iisus s-au facut pescari de oameni: <>. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).

Traditii romanesti: 

Ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului, ziua in care lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca "isi vede lupul coada". Se spune ca in aceasta zi nu este bine sa pleci la drum si nici sa lucrezi. In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup.

Se spune ca in noaptea de catre Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umbla strigoii.Noaptea Sf. Andrei este una dintre cele mai importante din an, pentru vraji si farmece. Este noaptea in care fetele isi afla ursitul ori daca se vor marita. Se fac turte cu apa neinceputa si colac din paine dospita cu un catel de usturoi la mijloc.

Tot in seara de 29 noiembrie, se aduna la o casa mai multi flacai si fete. Pe o masa, ei pun mai multe caciuli de usturoi, imprejmuite cu tamaie, smirna si cateva lumanari de la Pasti aprinse. Pun apoi pe masa diferite feluri de mancare, mananca, vorbesc si rad in toata voia buna, pana cand apar zorii zilei. Fetele isi impart intre ele usturoiul, pe care il duc a doua zi la biserica, pentru a-l sfinti preotul.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...