Lista bloguri/Schimb de link-uri

Opinia Fagaraseana

AVERTISMENT: Acest blog este un pamflet! Inainte de a naviga pe site va rugam sa cititi regulile expuse in DISCLAIMER.

vineri, 26 octombrie 2012

Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir

Credinciosii ortodocsi il sarbatoresc azi pe Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir.

Sfantul mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284–311), fiind fiul voievodului cetatii Tesalonicului. A fost botezat in taina de catre parintii sai si de la o varsta frageda l-au invatat toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Iisus Hristos si sadind in el milostenia catre saraci.

Dupa moartea parintilor, imparatul roman Maximian, cunoscandu-i intelepciunea, i-a incredintat lui Dimitrie conducerea Tesalonicului in locul tatalui sau, zicandu-i: ‘Pazeste-ti patria si curateste-o de crestini’. Astfel, Dimitrie a fost pus in situatia de a alege intre a implini porunca imparatului si a merge pe calea Mantuitorului Iisus Hristos. A ales sa urmeze pe Hristos si a inceput sa propovaduiască Cuvantul Domnului in Tesalonic.

Imparatul roman a aflat de acest lucru si a poruncit ca Dimitrie sa fie inchis. In ziua de 26 octombrie, au intrat in temnita ostasii care l-au gasit la rugaciune, ucigandu-l cu sulitele. Moastele lui Dimitrie se spune ca au fost gasite intregi si nestricate cand Leontie a hotarat sa-i dedice Sfantului, in semn de multumire ca s-a tamaduit, o biserica mare si frumoasa, iar pentru aceasta a fost nevoit sa darame vechiul lacas ridicat chiar pe mormantul sfantului. Din moaste se mai spune ca a izvorat mir si a umplut toata cetatea Tesalonicului cu o mireasma patrunzatoare si placuta. Osemintele sfantului au fost puse intr-o racla, la care credinciosii se pot inchina si azi.

In traditia populara, sarbatoarea Sfantului Dimitrie marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numita si Simedru sau Ziua Soroacelor, pentru ca in această zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere. Cu ocazia acestei sarbatori, romanii aprind focuri in curti, iar peste flacari sar copiii pentru a fi sanatoşi, iar tinerii, pentru a se casatori.

Potrivit datelor Ministerului Administratiei si Internelor, astazi isi vor sarbatorii ziua peste 320 000 de romani, dintre care 260 000 poarta numele de Dumitru, 8 200 se numesc Mitica, iar 30 000 de femei care se numesc Dumitra si inca 6 300 purtatoarele numelui Dumitrita.

Opinia Fagaraseana le ureaza tuturor celor care isi serbeaza ziua numelui un calduros si sincer: "La multi ani"!

Taina:
Cati dintre noi ar renunta la avere si statut social, pentru credinta  ? Cati dintre cei care se cred crestini ar renunta la locul de munca sau putere, pentru o idee si sustinerea in ceea ce cred ?

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...